Malin Anne Laurila

I ett "vi" finns ett "jag"
Tillsammans, i vått och torrt? Alltför många unga par där ute lever efter den principen. Lögner, svek, till och med otrohet benådas efter en tår eller två. Bråken trappas upp. Vardagstristessen är ett faktum och pirret i magen dog ungefär i samma veva som när dörren slutade stängas vid toalettbesök. Så varför stannar man tillsammans?
 
För att det alltid har varit så. I de allra flesta fallen stannar man tillsammans av gammal vana. Vad skulle jag göra utan hen? Detta är ett vanligt förekommande dilemma av egen erfarenhet. Att tror sig ha vuxit samman till ett "vi" och därmed glömma bort individen "jag". Faktum bortses att man en gång i tiden varit ett "jag" och klarat sig utan ett "vi".  Tanken att återgå till ett "jag" är alltför skrämmande.

Ett återkommande scenario i detta "vi" är att försöka ändra på sin respektive. Ett gemensamt intresse existerar inte, därför försöker man desperat att skapa ett. Nedan följer några typiska exempel:

Du hatar dataspel och din partner vill inget hellre än att spela med dig.
- Försök inte ens förstå den virituella världen - det går inte. Det kommer sluta i slagsmål.

Din partner tjatar ständigt om att laga gemensamma middagar medan du själv inte kan laga mat.
- Den där idén om att laga en gemensam romantisk middag är väl för gullig.. Om du varken kan eller vill laga mat, hur fan tror du då att det kommer gå?!

Din partner försöker desperat tvinga dig på en skateboard.
- För guds skull, tycker du inte det kul, VARFÖR riskerar du då ditt liv i onödan?

Din partner vill få med dig ut och campa i skogen trots att du hatar friluftsliv.
- Mygg, kyla, barr och nummer två bakom en buske. Sexigt va?

Dessa exempel är kanske av något ytlig karaktär. Men själva principen att försöka förändra sin respektive är näst intill en pinsamt dålig idé. Det har aldrig gått och kommer aldrig att gå att ändra på en människa, så varför inte börja leta efter rätt person istället? Vill ni inte samma saker? Var då inte tillsammans. 
 
Spräck bubblan. Det är blott en illusion. Du är inte lycklig, så varför fortsätter du intala dig själv att du är det? Kärleken är blott en vana. Tryggheten i form av närhet är utbytbar. Nostalgiska minnen är skit. Det som var bra då kommer inte hjälpa er nu, eller någonsin.
 
 
Du  är ung. Du är med fel person. Ta kommando över ditt liv.
Ett starkt "jag" är tusen gånger bättre.